Yüksekte çalışma ve Yüksekte Çalışma Eğitimi
İşyerlerinde, özellikle bel hizasından ve ikinci omuriliğin üst kısmından yukarıya denk gelen yükseklikteki yerler yüksek olarak tanımlanmaktadır. Dahası, yüksek ifadesinin tanımı, kişinin adım atarak çıkamayacağı yerleri ifade etmektedir. Bu gibi yükseklikte çalışan kişilerin kaza geçirme riski bulunmaktadır ve eğer söz konusu kazalar meydana gelirse, kişilerde sakat kalma, dahası hayatını kaybetme gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu sebeple, iş güvenliği ve osgb eğitimleri kapsamında, yüksek yerlerde çalışılmasını gerekli kılan işyerlerinde yüksekte çalışma eğitimi verilmesi gerekmektedir.
Yüksekte Çalışma Eğitimi Verilmesinin Yasal Sınırları Nelerdir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği göz önünde bulundurulduğunda, seviye farkı olan ve yaralanma riskinin bulunduğu her çeşit çalışma tipi yüksekte çalışma olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle işverenler işçilerini olası riskler ve önlemleri konusunda bilgilendirmek zorundadır.
Bu eğitimin temel amacı, çalışanlar tarafından ekipmanların doğru kullanılabilmesi, olası tehlikelere karşı farkındalık sahibi olmalarını sağlamaktır. Özellikle inşaat sektöründe ve dahası, binaya ilişkin montaj, temizlik, onarım gibi işlerde çalışan kişiler için yüksekte çalışma da oldukça risklidir.
Yüksekte Çalışma Eğitiminin Kapsamı Nedir?
İş güvenliği ve osgb hizmeti çatısı altında sunulması gereken yüksekte çalışma eğitimi, yüksekte çalışma temel eğitimi 8 saat, yüksekte çalışma ileri düzey eğitim 16 saat olarak düzenlenmektedir. Eğitimler hem teorik hem de uygulamalı olarak verilir. Eğitimler tamamlandıktan sonra, çalışanlar bir sınava tabi tutulurlar. Sınavdan sonra eğitimi belgelendirmek üzere ve zorunlu olan sertifikayı kazanabilmek için eğitimi almış çalışanların en az 70 puan almaları gerekmektedir. Bu puan ve üzerini alan kişiler sertifikaya hak kazanır ve mevcut sertifika daha sonra özlük dosyalarında bulundurulur.
Yüksekte Çalışma Eğitimi Kapsamı
Eğitimin kapsamına bakıldığında ise, yüksekte çalışmaya ilişkin tanımlamalar, bu tür çalışmanın yasal altyapısı, düşmeyi önleme sistemleri ve yardımcı araçlar, düşme ile meydana gelebilecek, askıda kalma şoku gibi sorunlarla ve kazalarla karşılaşıldığında yapılabilecekler, askıda kalan kişiyi kurtarma teknikleri gibi konular işlenmektedir. Zorunlu olarak alınması gereken bu eğitim ile hem işverenler hem de çalışanlar yüksekte çalışmanın getirdiği riskleri öğrenmiş olacaklardır ve bu sayede bu sebeple ortaya çıkabilecek riskler de en aza indirilecektir. Yüksekte çalışmaya yönelik eğitimler, onaylı İş güvenliği ve osgb firmalarınca sağlanmaktadır. Armada Osgb olarak, İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri kapsamında yüksekte çalışma eğitimi de sunmaktayız. Tarafımızdan sunulan bu eğitim, IRATA sertifikası bulunan İş Güvenliği Uzmanlarımızca teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir. Bu sayede, işyerleri kurumlarındaki çalışanları yüksekte çalışma konusunda bilgilendirmiş, dahası işyerlerindeki riskli durumları da belirleme ve önleme şansı yakalamış olacaktır. Osgb, İş güvenliği ve diğer konular hakkında bilgi sahibi olabilmek için hemen https://www.cagdasisguvenligi.com.tr/ adresini ziyaret ediniz.